Musikk kommer i alle mulige utforminger, og det finnes mange sjangere, slik at det alltid vil finnes noe for enhver smak. For mange kan musikken og den type sjanger man selv høre på føles som et sted man tilhører. Det kan være med på å skape identitet og tilhørighet. De fleste mennesker hører ikke kun på en sjanger, men liker som regel musikk fra forskjellige kategorier og artister, derfor vil mange ha problemer med å svare på spørsmålet “hva slags musikk hører du på?”. Det kan likevel være greit å ha en viss Oversikt over de ulike sjangrene, og de største kategoriene musikk som regel blir delt inn er rock/pop, elektro, jazz og folkemusikk.

Rock/pop.

Rock og pop er den mest utbredte kategorien, og det er musikk av denne typen som stadig vekk topper listene. Innenfor denne kategorien finner man de største og mest velkjente bandene og artistene i verden, som for eksempel The Rolling Stones og Michael Jackson. Sistnevnte regnes forøvrig som kongen av pop, og han var revolusjonerende både med tanke på musikken, men også når det gjelder dans. Kongen av Rock’n’Roll derimot var Elvis Presley, som også var banebrytende med sine dansesteg og type musikk.

Elektro.

Elektronisk musikk er en sjanger som er relativt ung. Det finnes mange ulike underkategorier i denne sjangeren, men fellestrekket er at dette er musikk som utelukkende blir produsert ved bruk av elektroniske verktøy. For mange er denne typen musikk svært anvendelig som dansemusikk, da rytmen som oftest er veldig rask og nattklubbvennlig. Dette er en sjanger som stadig vokser, og de siste årene har man sett en økning av populariteten av denne typen musikk.

Jazz.

Jazzmusikk stammer fra byen New Orleans i USA. Den kjennetegnes ved bruk av tradisjonelle instrumenter som piano og trompet, og er ofte veldig livlig musikk. Denne kategorien varierer også noe, da det finnes ulike typer jazz, men som regel knyttes kategoriene i denne sjangeren til ulike tidsperioder.

Folkemusikk.

Folkemusikk er tradisjonell musikk som særlig forbindes med nasjonalitetsfølelse og identitet. Denne sjangeren er ikke spesielt utbredt i dagens samfunn, særlig ikke i Norge, men trekkes gjerne frem ved ulike seremonier. Nå og da blir en artist kjent for sin fremførelse av folkemusikk, men dette er svært sjeldent nå for tiden.