Hvorfor elsker mennesker musikk? Det er ingen som helt vet hvorfor rytmer og melodier beveger oss, både bokstavelig talt og emosjonelt, men de aller fleste har et nært forhold til musikk hele livet gjennom. Store mengder forskning har dokumentert at musikk påvirker oss i deler av sinnet som ligger under bevisstheten, og som vi ikke har kontroll over. Ikke bare kan det endre sinnsstemningen din, men man kan også måle små bevegelser i personer som har blitt instruert om å stå helt stille – en slags ubevisst minidans som er ekstremt vanskelig å holde tilbake når man hører musikalske toner og rytmer. Det er også bevisst – men de fleste kjenner det også intuitivt – at skalaer og noter som er harmoniske kan gi oss nytelse, mens toner som er i disharmoni, eller falske, som vi vanligvis beskriver dem som, faktisk medfører et reelt ubehag som vi ønsker å slippe. Oppstemte melodier kan gi oss en følelse av økt energi, mens “triste” sanger kan gjøre oss nedstemte eller beroliget.

Alle er forskjellige

Et annet merkelig aspekt ved mennesker og musikk er hvor forskjellig smak vi har. Har du tenkt over hvor langt det er fra klassisk orkestermusikk, til hip-hop, black metal og dubstep? De som foretrekker den ene, kan ofte ikke fordra den andre, og vi knytter musikk til en stor del av vår identitet. Det er faktisk vanskelig å se for seg å eksistere uten det. Kan du tenke deg hvordan samfunnet og livet hadde vært dersom det ikke hadde vært noen musikk overhodet? Da hadde det heller ikke vært noen dans. Alle har sin egen bevegelsesmengde, men de fleste finner en form for tilfredsstillelse i å bevege seg til rytmer, om ikke gjennom dans, så gjennom forskjellige former for trening. Har du noengang vært på løpetur og kjent at rytmen bare treffer i perfekt tempo til skrittene? Det er nesten umulig å ikke tilpasse beinas bevegelser til musikken, og man kan hente mye ekstra energi ut av det riktige soundtracket til treningsøkten. Hva slags musikk elsker du, og hvordan påvirker det ditt liv? Kanskje det gjør det mer enn du tror!

Lettere å bli hobbymusiker

Som på mange andre felt har moderne teknologi fullstendig forandret musikkyrket. Da band som Pink Floyd og Beatles endret musikken for alltid for mange tiår siden var det gjennom å bruke datidens instrumenter og studioteknologi på nye måter. Deres popularitet var et resultat av at gamle mønster ble brutt og nye ble lagt. Det var rom for å eksperimentere, blande sjangre og mikse lyder til det ugjenkjennelige. I dag er denne teknologien i nesten alles hender. Med bare en laptop alene har du et komplett studio, ofte med tusenvis av instrumenter og effekter innebygd. Du kan ta opp, mikse, redigere og publisere ved noen få tastetrykk, og få umiddelbar tilbakemelding gjennom sosiale medier. Det har også blitt lettere å leve av. Å tjene penger er ikke lenger forbeholdt de som kan drive et AS. Fakturer uten firma til og med, om du foretrekker. Kanskje kan du gjøre en lidenskap og hobby om til et yrke?