Hva er musikk egentlig? Vi mennesker er blant de få dyrene på denne planeten som kan gjenkjenne toner og forutse rytme. Vi forstår det på et helt annet nivå, og måten vi bruker det på er fantastisk imponerende. Vi kan faktisk gjenskape opplevelser og følelser gjennom musikk. Gjennom musikk kan vi fortelle en historie som aldri kunne blitt forstått gjennom å kun bruke ord og symboler. Dette er veldig spennende, men det er også en kjemisk prosess som finner sted når vi hører på musikk.

Hva skjer når vi hører på musikk?

Det første vi skal tenke på er jo at vi antakeligvis kommer til å høre noe tekst. Gjennom denne teksten kan vi forstå historien og opplevelsen som blir delt på en logisk måte, men det er ikke alt som skjer. Det finnes folk i dag som mener at musikk er en form for dop, i og med at det kan påvirke oss på et grunnleggende og kjemisk nivå. Oksytocin, forskjellige opioider og dopamin er eksempler på kjemiske stoffer som frigjøres naturlig i hjernen når vi hører musikk. Du har sikkert opplevd at en sang kan vekke frem både gode og dårlige minner på en intens måte. Det påvirker oss i kjernen av følelsene våre. Så hvordan kan vi bruke musikk?

Avslapping

Vi kan bruke musikk til å slappe av, blant andre ting. Mange mennesker som driver med for eksempel yoga bruker en spesiell type musikk som har en beroligende effekt. Det lar oss slappe helt av, og ta imot nye opplevelser. Vi kan ofte finne alle slags typer musikk på for eksempel Spotify, hvor det finnes spesielle mapper som inneholder musikk som fremmer den følelsen eller opplevelsen som vi spesifikt er ute etter.

Trening

Dersom du er en person som liker å trene, vet du sikkert at det å trene helt uten musikk kan være veldig vanskelig. Er du for eksempel ute og jogger, er sjansen stor for at du kommer til å gi litt mer når Eye of the Tiger høres gjennom headsettet ditt! Bare husk å ikke miste mobilen ut av lomma, og sørg for å bruke deksel. Dersom du har en iPhone XR må du også ha deksel til iPhone XR, det er viktig at dekselet passer til telefonen. På en måte trener du faktisk mentaliteten din til å bli enda sterkere uten musikk, fordi når vi gjør dette så må vi motivere oss selv enda mer for å gi alt. Når vi trener med musikk derimot, kan det fort bli sånn at vi gir ekstra mye mer, og kommer oss lengre i treningen, men samtidig går glipp av all den psykologiske motstanden som musikken på en måte fjerner.