Det er kanskje heller spørsmål om hvilken musikksmak de ikke har, for når det gjelder russen, funker ofte det meste. Det hele handler om at det er en heftig fest på gang. Og det er ikke lenge før vi ser dem rulle ut på gatene med russebussene sine. Det er like før russetiden for 2019 er i gang. Lovende gutter og piker er på vei inn i voksenlivet, men før den tid, en kjempestor feiring av livet og fullført skolegang.

Men det er uten tvil én sjanger som melder seg når vi tenker på russen, og det er elektronisk musikk.

Elektronikaens utvikling

Denne sjangeren er egentlig et sammensurium av flere musikkstiler, slik som techno, house, ambient, rave, jungle, chill-out og enda flere som passer utmerket for å danse til. Når den elektroniske musikkstilen oppstod er det delte meninger om, men det er ikke tvil om at de siste tiårene av 1900-tallet var unike. Likevel var det allerede i etterkrigsårene mange som eksperimenterte med denne formen for musikk, og den ble ofte kalt “musique concrète” eller “elektronische musik”. Senere er det spesielt et band som skilte seg ut, og som fortsatt er i vigør, nemlig Kraftwerk, som påvirket sjangeren. VI kjenner alle låtene Autobahn, Tour de France og Musique Non Stop.

På 90-tallet vokste det frem enda flere typer av elektronika, med utspring i punk og reggae. Vi fikk store artister som Fluke, Dj Misjah og ATB som alle ble store hitmakere gjennom hele tiåret. Pop, rock og andre sjangrer kom i bakgrunnen for denne futuristiske musikken.

Elektronika i dag

I dag er det mange som lager musikken sin selv. Med ny teknologi er det enklere å bli oppdaget selv uten store forkunnskaper. Russen elsker å lage sine egne russelåter eller til og med få kjente artister til å hjelpe dem. Selv om det koster noen kroner, kan låtene gå så langt at de når de nasjonale topplistene. De kan kombinere musikken sin med låter de har hørt før, uten at det bryter med opphavsretten. Musikken er fengende og passer utmerket til fest og moro.

Russelåtene kan ha grove tekster, noe vi fikk erfare i 2017. Da ble til og med politiet sjokkert da de lyttet til denne låten. Men det er kanskje noe av vitsen med hele russetiden, nemlig det å sjokkere og provosere. Her skal russen vise at de kan tenke selv og mene noe.

Oppsummering

Selv om russen forbindes med elektronisk musikk i dag, er det nok mangt et nachspiel hvor det fremdeles spilles dansebandmusikk og for den saks skyld visesanger. Det hele handler om å ha verdens beste tid sammen med sine klassekamerater. For tiden de er inne i nå, er like viktig som tiden som kommer etterpå.